понедельник, 9 марта 2015 г.

Проект "Українська жінка: енциклопедія життя"

04-05.03.15 р.
Я - жінка, я дійсно слабка половина.
Нехай переможцям - лаврові вінки!
Історію творять, звичайно ж, мужчини,
Але лише так, як захочуть жінки!
 Напередодні весняного свята, на яке так чекають усі жінки, та в межах коледжної програми національно-патріотичного виховання «Скарби твої безцінні, Україно!» був проведений цикл зустрічей «Надивитись на тебе не можу!».
4 та 5 березня 2015 року студенти мали змогу ознайомитись з мультимедійним проектом «Жінка-українка: енциклопедія життя», який розкриває роль української жінки в історії, її місце у суспільному житті, ментальні риси та особливості. Мультимедійний проект покликаний показати, наскільки визначними є наші жінки як в історії, так і в сучасності. Авторами проекту стали викладачі Шуліка Л.В. та Сєдих В.П.
Українська жінка – яка вона? Тиха й лагідна чи зухвала і непередбачлива? Невже вона – тільки берегиня родинного вогнища, матір дітей, завжди стояла в тіні історії?  Ці слова не про українську жінку. Жінка-українка, якщо й не відігравала першу скрипку у чоловічому оркестрі, то найчастіше непомітно диригувала ним. Не лише гарна від природи, чорнобрива, кароока, смаглява, вона мала сильний характер, була другом і порадником для чоловіка, незмінним авторитетом для сина, зразком для доньки. Невипадково слово «дружина» походить від слова «друг». Історія України складна і стражденна, і вижити в ній могли тільки сильні особистості. Жінка мала уміти захищати своїх дітей, коли чоловік перебував на Січі. Жіноцтво України уміло читати і писати. Цю традицію загальної освіти українці перейняли ще від часів Київської Русі. Та разом з тим жінка-українка поєднувала розум з жіночою привабливістю, ніжністю, поетичністю, а ще – гострим язиком, яскравим почуттям гумору та надзвичайною містичною інтуїцією. Ох і діставалось часом від них чоловікам! 
Таке поєднання сили і слабкості, розуму і творчості, нескореності і відданості виривали українську жінку з пилу забуття, доводили її індивідуальність, змушували досягати вершин, ставати на верхівку історії не лише в Україні, а й залишати свій яскравий відблиск в історії світу. А доля українських жінок – це ціла велика енциклопедія життя!
Постаті видатних жінок України розкриваються у відеофрагментах, які ілюструють біографію та досягнення у певних галузях. На сторінках програми оживають Велика княгиня Ольга, Анна Ярославна, Роксолана. Програма ілюструє життя художниць, письменниць, спортсменок, акторок, співачок, громадських діячок та жінок-педагогів. Окрема сторінка присвячена темі сучасної жінки-українки, її збірному образу, що конкретизується у різних долях наших сучасниць. Доля української жінки стає цілою яскравою та неповторною енциклопедією життя всієї України.
Тож вітаємо усіх жінок України з Міжнародним жіночим днем і бажаємо миру, щастя, злагоди, творчої самореалізації!


Комментариев нет:

Отправить комментарий